Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΚΟΥΝΕΛΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ














Το σημερινό μενού περιλαμβάνει άλλη μία συνταγή με κουνέλι. Πρόκειται για ένα κρέας που το αγαπάμε ιδιαίτερα, καθώς εκτός από νόστιμο, δεν έχει λιπαρά και πρόσφατα διαβάσαμε πως είναι πιο θρεπτικό από το κοτόπουλο! Εμείς θα προσθέσουμε ότι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και όχι μόνο στιφάδο, όπως αυθόρμητα μας έρχεται στο μυαλό. Έτσι σήμερα το μαγειρεύουμε λεμονάτο στην κατσαρόλα, με απλά υλικά και περιορισμένη χρήση μπαχαρικών, όπως ακριβώς θα το μαγείρευε στο σπίτι και η γιαγιά! Άλλωστε ουκ εν τω πολλώ το ευ! Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 1 kg. κουνέλι σε μερίδες
  • 1 kg. πατάτες σε μέτρια κομμάτια
  • 2 φλ. κρασί λευκό
  • Χυμός 1,5 λεμονιού
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. λεμονοθύμαρο (ή θυμάρι)
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 2 φύλλα kaffir lime (*) (προαιρετικά ή ξύσμα από 1 λάιμ ή 1/2 λεμόνι)
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω για 30' το κουνέλι με το κρασί.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κουνέλι μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτω το σκόρδο και το πιπέρι, σοτάρω για λίγο να αρωματίσει και σβήνω με 1/2 φλ. κρασί από τη μαρινάδα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 1'-2'), προσθέτω το χυμό λεμονιού, το λεμονοθύμαρο, τα φύλλα kaffir και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας κατά τα 2/3 του και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω τις πατάτες και τις αποσύρω.
  4. Μόλις περάσει 1 ώρα, προσθέτω στην κατσαρόλα με το κουνέλι τις πατάτες και τη ρίγανη και βράζω μέχρι να γίνουν οι πατάτες (15'-20'), χωρίς να ανακατέψω την κατσαρόλα. Απλά την ανακινώ για να μη διαλυθούν οι πατάτες.
  • (*) Τα φύλλα kaffir θα τα βρείτε σε ασιατικά supermarket. Δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα λάιμ στο φαγητό. Είναι η δική μας πινελιά στο παραδοσιακό πιάτο! Αν δεν έχετε, απλά παραλείψτε τα ή προσθέστε λίγο ξύσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου