Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΚΟΚΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ-ΡΕΒΑΣ














Ο χειμώνας είναι μια εποχή που σε σχέση με την άνοιξη ή το καλοκαίρι δεν παρέχει (φαινομενικά) μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Κι όμως, τα λαχανικά του χειμώνα έχουν μια πιο "γήινη" γεύση από τα ανοιξιάτικα και αν συνδυαστούν σωστά, μπορούν να μας δώσουν εξαιρετικά νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά πιάτα! Ένα παράδειγμα είναι η σημερινή συνταγή η οποία είναι πληθωρικότατη και συνδυάζει σε μία μερίδα τον κόκορα με τα τελευταία λαχανικά του χειμώνα (καθώς η άνοιξη μας έχει επισκεφτεί εδώ και ένα μήνα): κολοκύθα, σελινόριζα, καρότα, ρέβες και πατάτες, με αρώματα φρέσκων μυρωδικών (γιατί, ναι, έχουμε γλαστράκια στο μπαλκόνι μας!). Ίσως ο συνοδευτικός πουρές να είναι και περιττός με τόσο πλούσια ποικιλία λαχανικών στο πιάτο, αλλά εμείς τον φτιάξαμε παρόλα αυτά και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή μας όπως ακριβώς τη φάγαμε. Ακόμα και αν η φωτογραφία δεν είναι πολύ "σουλουπωμένη" όσον αφορά το food styling, η γεύση είναι μοναδική!

Υλικά:

Για τον κόκορα:
  • Κόκορας σε μερίδες (~1 kg.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε τέταρτα
  • 5 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 450 gr. κολοκύθα σε μέτριους κύβους
  • 350 gr. σελινόριζα σε μέτριους κύβους
  • 200 gr. ρέβες σε μέτριους κύβους
  • 2 καρότα σε μέτριους κύβους
  • 1 φλ. κρασί λευκό
  • 3 κ.σ. πελτές
  • 1 χούφτα ανάμικτα φρέσκα μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, δύοσμο, λεβάντα) ή ξερά σε μικρότερη ποσότητα
  • 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
  • 500 gr. πατάτες βρασμένες
  • 500 gr. ρέβες βρασμένες
  • Σάλτσα από τον κόκορα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μαντζουράνα
  • 1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για τον κόκορα:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τον κόκορα να ροδοκοκκινίσει και τον αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν καλά  προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα τον κόκορα και σβήνω με το κρασί. Βράζω μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί και προσθέτω τον πελτέ. Ανακατεύω να σοταριστεί και αυτός λίγο και προσθέτω τα φρέσκα μυρωδικά και νερό μέχρι να καλύπτεται το κρέας στα 2/3 και σιγοβράζω για 45'.
  2. Προσθέτω τα λαχανικά και σιγοβράζω ακόμα 45' χωρίς να ανακατεύω (απλά μετακινώ την κατσαρόλα. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να προσθέσω νερό καθώς θα βγάλουν τα λαχανικά). Αν στο τέλος έχει πολύ υγρό στην κατσαρόλα βράζω σε δυνατή φωτιά μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτω το βασιλικό και αφήνω το φαγητό να "ξεκουραστεί" για λίγα λεπτά.
  3. Σερβίρω το κρέας με τον πουρέ και περιχύνω με τη σάλτσα και τα λαχανικά.
Για τον πουρέ:
Πολτοποιώ όλα τα υλικά με ένα πιρούνι προσθέτοντας τα μπαχαρικά και τη σάλτσα στις ποσότητες που προτιμώ, μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την πυκνότητα και τη γεύση που θέλω. Δε χρειάζεται να προσθέσω γάλα ή βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου