Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ














Γίγαντες γιαχνί φτιάχνουν πρακτικά σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Η συνταγή είναι λίγο πολύ η ίδια. Έτσι, λοιπόν, κι εμείς αποφασίσαμε να την αλλάξουμε! Οι μαγειρικές μας ανησυχίες, βλέπετε, δε σταματούν ποτέ! Σήμερα, λοιπόν, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τη γνωστή συνταγή με μανιτάρια και κορεάτικο gochujang (πάστα πιπεριάς τσίλι ανάμεικτης με σόγια)! Τώρα εύλογα θα ρωτήσει κάποιος... μα πού θα βρω gochujang; Η απάντηση είναι: Σε supermarket με ασιατικά προϊόντα. Υπάρχουν διάφορα στην Αθήνα, αλλά ακόμα κι αν δε βρείτε, μπορείτε να το παραλείψετε. Φυσικά το φαγητό δε θα γίνει καυτερό ούτε θα αποκτήσει αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά που του δίνει το gochujang, αλλά αυτό διορθώνεται εν μέρει αν ρίξετε μπόλικη πάπρικα, πιπέρι καγιέν ή φρέσκια καυτερή πιπεριά. Ευκαιρία να δώσουμε ποικιλία και στα σαρακοστιανά μαγειρέματά μας, για όσους τηρούν τη νηστεία. Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 300 gr. γίγαντες μουλιασμένοι για 8 ώρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 350 gr. μανιτάρια σε φετάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
  • 2 χούφτες σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. gochujang
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού (για το σερβίρισμα)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για το σερβίρισμα)
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τους γίγαντες για 1 ώρα (ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσουν) μαζί με τη δάφνη και τους στραγγίζω. Αλατίζω προς το τέλος του βρασμού.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το καρότο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτω τα μανιτάρια. Τα σοτάρω μέχρι να ψηθούν και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου σε 2') προσθέτω τη ντομάτα, το σέλινο και το gochujang. Βράζω για 15'.
  3. Σε pyrex ή ταψί ανακατεύω τους γίγαντες με τη σάλτσα, πασπαλίζω με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 30'. Σερβίρω το φαγητό χλιαρό προσθέτοντας βασιλικό, πιπέρι και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για όποιον θέλει. 

2 σχόλια:

  1. Καλημερα σας!

    Θα με βοηθουσατε αν μου απαντουσατε που βρισκετε εσεις gochujang στην Αθηνα γιατι στα πολυ γνωστα μαγαζια με ασιατικα προιοντα δεν καταφερα να βρω!

    Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gochujang εμείς παίρνουμε από το κατάστημα Salamat στους Αμπελόκηπους. Έχουν και site οπότε μπορείς να βρεις όλα τα στοιχεία τους και τα προϊόντα τους εκεί! Η συνταγή όμως μπορεί να γίνει και χωρίς αυτό, αν δεν είναι εύκολο να το προμηθευτείς. Εμείς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!

      Διαγραφή