Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΙΟΛΑ (GNOCCHI CON RAGU ALLA ROMAGNOLA)













Τα ιταλικά νιόκι πατάτας τα είχα πρωτοφτιάξει πριν λίγο καιρό για πρώτη φορά και μου είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις (δείτε τη συνταγή εδώ). Έτσι, σήμερα, τα ξαναχρησιμοποίησα σε μια πεντανόστιμη συνταγή από τη Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας, με κιμά. Το πιάτο έχει ξεκάθαρη και σπιτική γεύση, χωρίς πολλά μπαχαρικά να καλύπτουν τη γεύση των υλικών. Εγώ, φυσικά, έφτιαξα τα νιόκι από το μηδέν, αλλά αν εσείς δεν έχετε το χρόνο, μπορείτε να πάρετε έτοιμα νιόκι πατάτας από το ψυγείο κάποιου μεγάλου supermarket! Βράζουν σχεδόν αμέσως και οι συνδυασμοί σάλτσας που τους ταιριάζουν είναι κυριολεκτικά άπειροι! Σίγουρα θα ενθουσιαστείτε όπως κι εγώ!

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για τον κιμά:
  • 250 gr. κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 50 gr. μπέικον σε μικρά καρέ
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 3 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο (κρατάω χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα) 
  • 200 gr. ντομάτες τριμμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τα νιόκι:
  • 350 gr. πατάτες βρασμένες και κρύες
  • ~200 gr. αλεύρι
  • 1 κρόκος αβγού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:
Για τον κιμά:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω μπέικον. Μόλις αρχίσει να σκάει προσθέτω το κρεμμύδι και το καρότο και τα κοτσάνια από το σέλινο. Μόλις γυαλίσουν και μαραθούν προσθέτω τον κιμά. Ανακατεύω συνεχώς για να σπάσει και μόλις αλλάξει χρώμα και ψηθεί ελαφρώς σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα, τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια πρέζα ζάχαρη και βράζω για 15'. Προσθέτω τα φύλλα απ' το σέλινο και βράζω ακόμα 10'.

Για τα νιόκι: 
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά για τα νιόκι μέχρι να πάρω μια εύπλαστη ζύμη σχετικά μαλακή. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι. Στη συνέχεια την πλάθω σε μακρόστενο κύλινδρο πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα μαχαίρι τον κόβω σε τεμάχια σε μέγεθος μισού μικρού δαχτύλου. Τα αλευρώνω καλά, γιατί έχουν την τάση να κολλάνε μεταξύ τους και δεν τα αφήνω να ακουμπήσουν το ένα με το άλλο (όσο γίνεται).
  2. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τα νιόκι, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και βράζω για 1'-2', μέχρι τα νιόκι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτό είναι και η ένδειξη ότι είναι έτοιμα. Τα αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και τα τυρώνω με  μια χούφτα παρμεζάνα.
  3. Ρίχνω τα νιόκι μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά, ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 5' να απορροφήσουν γεύση. Αν ο κιμάς έχει στεγνώσει λίγο παραπάνω προσθέτω λίγο νερό από το βράσιμο των νιόκι, ώστε να δέσουν. Σερβίρω με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου