Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΚΟΡΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΟ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ














Σίγουρα στο Internet υπάρχουν πολλά site στα οποία μπορείτε να βρείτε συνταγή για κερκυραϊκό παστιτσάδο, όπως άλλωστε γενικά για κοκκινιστό. Ακόμα κι εμείς έχουμε πάνω από 10 διαφορετικές συνταγές για κοκκινιστό είτε με ζυμαρικά είτε με λαχανικά είτε με πουλερικά, μοσχάρι ή αρνί! Όμως θεωρούμε αδιανόητο μια τόσο νόστιμη παραδοσιακή ελληνική συνταγή να λείπει από τη συλλογή μας. Οι διαφορές του παστιτσάδου από τα υπόλοιπα κοκκινιστά είναι κατά βάση η μεγάλη ποσότητα κρεμμυδιών που περιέχει και το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα "χύλωμα" στη σάλτσα (με τη βοήθεια των κρεμμυδιών φυσικά) η οποία πρέπει να στέκεται στο κουτάλι. Αυτά, σε συνδυασμό με το λεγόμενο "σπετσιέρικο", ένα πικάντικο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται στο παστιτσάδο το κάνουν πραγματικά μοναδικό! Εμείς απλώς προσθέσαμε επιπλέον λίγο μαϊντανό και λίγο κόλιαντρο, σεβόμενοι την αυθεντική συνταγή. Λεπτομέρειες παρακάτω...

Υλικά:
  • Κόκορας σε μερίδες χωρίς την πέτσα (~1,5 kg.)
  • 1 πακέτο μακαρόνια νο.2
  • 600 gr. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 χούφτα μαϊντανό και κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. πελτές
  • 1,5 κ.σ. σπετσιέρικο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Για το σερβίρισμα:
  • 200 gr. μυζήθρα τριμμένη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα τυρώνω καλά με τη μυζήθρα και τα "καίω" με λίγο καυτό ελαιόλαδο. 
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρω για 6' περίπου μέχρι να ροδίσουν και να "καραμελώσουν", προσθέτω και το κρέας, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Βράζω 2' μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το σπετσιέρικο και τη δάφνη. Ανακατεύω καλά και προσθέτω τον πελτέ, τη ντομάτα, και πολύ λίγο νερό, αν χρειάζεται, να σκεπαστεί το κρέας στα 2/3. Βράζω σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 15' περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα σε σημείο που να στέκεται στο κουτάλι. Σερβίρω το κρέας με τα μακαρόνια και περιχύνω με τη σάλτσα.
  • Το σπετσιέρικο είναι το ειδικό μείγμα μπαχαρικών για το παστιτσάδο. Περιέχει τα εξής μπαχαρικά: κανέλα, πάπρικα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, πιπέρι μαύρο, πιπέρι καγιέν. Προτείνουμε να τα προσθέσετε στην αναλογία που προτιμάτε. Άλλωστε παραδοσιακά στην Κέρκυρα το κάθε σπίτι είχε το δικό του μοναδικό μείγμα. Δώστε όμως λίγη έμφαση στο πιπέρι καγιέν, καθώς το παστιτσάδο χρειάζεται να είναι λίγο καυτερό, όπως και στη γλυκιά πάπρικα, καθώς είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για το βαθύ χρώμα του φαγητού!
  • Το παστιτσάδο φτιάχνεται και με μοσχάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου