Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ














Το σημερινό πιάτο με κάνει πραγματικά περήφανο! Είναι άλλη μία απόδειξη ότι ένα νόστιμο πιάτο δε χρειάζεται άπειρα υλικά και εξωτικά προϊόντα, αλλά σωστό συνδυασμό καλής πρώτης ύλης, κατάλληλων αρωματικών και σωστού μαγειρέματος! Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι καλύτερος συνδυασμός γλυκιάς κολοκύθας και καρότου με ξινό τραχανά και δυόσμο; Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για φαγητό που το έφτιαχναν πολύ οι γιαγιάδες στα χωριά της καταγωγής μου, στη Μεσσηνία, με τα λιγοστά υλικά που είχαν τότε στη διάθεσή τους, και φυσικά με τραχανά που έφτιαχναν οι ίδιες στο σπίτι. Ξέρετε κάτι; Και ο δικός μου τραχανάς σπιτικός είναι! Και το αποτέλεσμα έχει και μια νοσταλγία...

Υλικά: 
  • 750 gr. κολοκύθα σε καρέ
  • 1 φλ. ξινός τραχανάς από αλεύρι
  • 1 καρότο σε λεπτά φετάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια ντομάτα σε καρέ
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 χούφτα φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση: 
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτω την κολοκύθα και το καρότο με το κύμινο. Σοτάρω για 5' να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτω τη ντομάτα. Ανακατεύω και προσθέτω νερό να σκεπάσει τα υλικά. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10' μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα αλλά όχι να λιώσει. Προσθέτω τον τραχανά, αλατοπιπερώνω και βράζω ακόμα 10' περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει το φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτω ζεστό νερό σε μικρές ποσότητες αν κρίνω ότι χρειάζεται. Στο τέλος προσθέτω το δυόσμο, ανακατεύω και σερβίρω ζεστό.
  • Ανάλογα τον τραχανά, ο χρόνος βρασμού μπορεί να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω ή και προς τα κάτω. Αυτό το ελέγχετε δοκιμάζοντας.

2 σχόλια:

  1. Το αλατοπιπερο ποτε να το βαλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς το προσθέτουμε πάντα προς το τέλος του μαγειρέματος. Ιδιαίτερα το πιπέρι μπορείς να το προσθέσεις στο σερβίρισμα φρεσκοτριμμένο!

      Διαγραφή