Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΟΦΡΙΤΟ

Ένα παραδοσιακό και διάσημο πιάτο της ελληνικής κουζίνας που παραδόξως δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ μέχρι σήμερα είναι το κερκυραϊκό σοφρίτο, που στη διάλεκτο των Ενετών σημαίνει "τηγανισμένο ελαφρά". Σαφέστατα φαγητό με ιταλική προέλευση, το οποίο ουσιαστικά απαιτεί τέσσερα μόνο βασικά υλικά! Το μοσχαρίσιο κρέας, το ξίδι, το σκόρδο, και το μαϊντανό. Οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε από τα δύο τελευταία είναι όντως μεγάλες, αλλά η μυρωδιά του ωμού σκόρδου εξαφανίζεται εντελώς με το μαγείρεμα, επομένως χρησιμοποιήστε το άφοβα. Είναι περιττό να πούμε ότι μείναμε άφωνοι από τη γεύση του! Αν δεν έχετε δοκιμάσει σοφρίτο καιρός να το κάνετε!

Υλικά:
  • 500 gr. μοσχαρίσιο κιλότο σε λεπτές φέτες (σκαλοπίνια)
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κεφάλι σκόρδο σε φετάκια
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1/3 φλ. ξίδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλεύρι (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση:
  1. Σκουπίζω με χαρτί κουζίνας το κρέας από τα υγρά του και το αλευρώνω ελαφρώς.
  2. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει για 2' από κάθε πλευρά και το βάζω στην άκρη.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο σοτάρω το σκόρδο με λίγο απ' το μαϊντανό μέχρι να αρωματίσει, αλλά προσέχω να μη σκουρύνει γιατί θα πικρίσει. Το αφαιρώ όλο εκτός από 2 κ.σ. Πάνω σε αυτό τοποθετώ σε στρώσεις κατά σειρά: κρέας-σοταρισμένο σκόρδο-μαϊντανό-κρέας κλπ. μέχρι να μου τελειώσουν τα υλικά, προσέχοντας να μείνει λίγος μαϊντανός ως τελευταία στρώση. Προσθέτω το κρασί και το ξίδι, καθώς και νερό να σκεπάζει το φαγητό κατά τα 2/3 περίπου, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 10'-15' περίπου (μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα).
  • Δεν ανακατεύω την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος! Απλά ανακινώ. Το σοφρίτο μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο σε στρώσεις. Η σάλτσα στο τέλος πρέπει να είναι δεμένη και πηχτή. Αν είναι αραιή, απλώς δυναμώνω τη φωτιά και βράζω λίγο ακόμα με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας.

4 σχόλια:

  1. Το παραδοσιακό σοφρίτο 'σβήνεται' με ξύδι και όχι με κρασί. Επίσης δε σερβίρεται με φάβα αλλά με ρύζι ή με πουρέ βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον! Την επόμενη φορά, λοιπόν, θα το δοκιμάσουμε με ξύδι! Ευχαριστούμε για την πληροφορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τις ιδέες και δη τις κερκυραϊκές! Α. Κερκυραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ακολουθήσει και κόκορας παστιτσάδα με μπόλικα κρεμμύδια και χοντρά μακαρόνια, αρωματισμένος με σπετσιέρικο! Μείνετε συντονισμένοι!!

      Διαγραφή