Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

















Είναι πλέον κοινή παραδοχή, ότι η κατανάλωση κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένη στην καθημερινή μας διατροφή. Ταυτόχρονα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά αρκετές μερίδες λαχανικών και φρούτων, καθώς τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Παρόλα αυτά, όσο κι αν ζούμε σε μια χώρα με απίστευτο πλούτο λαχανικών, στα περισσότερα σπίτια (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας) τα πιάτα που δε συμπεριελάμβαναν κρέας ήταν πάντα περιορισμένα σε ποικιλία με αποτέλεσμα, αν και πεντανόστιμα, να καταντούν βαρετά... Παράδειγμα ο αρακάς... Δε θυμόμαστε ποτέ να τον φάγαμε διαφορετικά από γιαχνί με αγκινάρες ή σαν έξτρα προσθήκη σε κάποιο συνοδευτικό ρύζι. Όμως πλέον, οι αναζητήσεις μας, έχουν διευρύνει τη γκάμα των συνταγών μας, σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, χωρίς ποτέ να βαρεθούμε ή να μας λείψει το κρέας (χαρακτηριστικό παράδειγμα το παστίτσιο με αρακά που έχουμε ήδη αναρτήσει)! Δε σκοπεύουμε να το κάνουμε, αλλά με συνταγές τόσο νόστιμες και εύκολες όπως η σημερινή, μπορεί η χορτοφαγία να είναι πραγματική απόλαυση!

Υλικά:
  • 300 gr. αρακάς
  • 150 gr. κριθαράκι ψιλό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κέρατο σε καρέ
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος φρέσκος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. δύοσμος ξερός
  • 1/2 χούφτα μυζήθρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τον αρακά και την πάπρικα. Τον σοτάρω και αυτόν καλά και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να περάσει 1' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα, μια πρέζα ζάχαρη και λίγο νερό. Βράζω για 10'. Προσθέτω το κριθαράκι και προσθέτω σιγά σιγά ζεστό νερό πάνω από μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το κριθαράκι, μέχρι να βράσει, αλλά στο κέντρο του να κρατάει, όπως ακριβώς στο ριζότο. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνω. Μόλις γίνει και χυλώσει, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη μυζήθρα, το δυόσμο και τον κόλιαντρο. Ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου