Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ













Είναι πλέον κοινή παραδοχή, ότι η κατανάλωση κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένη στην καθημερινή μας διατροφή. Ταυτόχρονα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά αρκετές μερίδες λαχανικών και φρούτων, καθώς τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Παρόλα αυτά, όσο κι αν ζούμε σε μια χώρα με απίστευτο πλούτο λαχανικών, στα περισσότερα σπίτια (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας) τα πιάτα που δε συμπεριελάμβαναν κρέας ήταν πάντα περιορισμένα σε ποικιλία με αποτέλεσμα, αν και πεντανόστιμα, να καταντούν βαρετά... Παράδειγμα ο αρακάς... Δε θυμόμαστε ποτέ να τον φάγαμε διαφορετικά από γιαχνί με αγκινάρες ή σαν έξτρα προσθήκη σε κάποιο συνοδευτικό ρύζι. Όμως πλέον, οι αναζητήσεις μας μας έχουν διευρύνει τη γκάμα των συνταγών σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή, χωρίς ποτέ να βαρεθούμε ή να μας λείψει το κρέας (χαρακτηριστικό παράδειγμα το παστίτσιο με αρακά που έχουμε ήδη αναρτήσει)! Δε σκοπεύουμε να το κάνουμε, αλλά με συνταγές τόσο νόστιμες και εύκολες όπως η σημερινή, μπορεί η χορτοφαγία να είναι πραγματική απόλαυση!

Υλικά:
  • 300 gr. αρακάς
  • 120 gr. κριθαράκι ψιλό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. δύοσμος ξερός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τη ντομάτα, τον κόλιαντρο και την πάπρικα και βράζω για 5'. Προσθέτω τον αρακά και βράζω για ακόμα 5'. Προσθέτω το κριθαράκι και κατάλληλο νερό (ανάλογα πόσο χυλωμένο θέλω το τελικό αποτέλεσμα) και βράζω σε μέτρια φωτιά ακόμα 10' ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
  • Αναλόγως πόσο βρασμένο θέλω τον αρακά, μπορώ να τον προσθέσω από την αρχή μαζί με τη ντομάτα ώστε να μαλακώσει περισσότερο. Ο δικός μας κρατάει λίγο. Ομοίως, ανάλογα το κριθαράκι, μπορεί να χρειάζεται διαφορετικός χρόνος βρασμού. Συμβουλεύομαι τις οδηγίες του πακέτου και το βράζω στον ανάλογο χρόνο προσθέτοντας το την κατάλληλη στιγμή στο φαγητό σε σχέση με το πόσο χρειάζεται ο αρακάς για να γίνει. Ο φρέσκος αρακάς χρειάζεται από 15'-20' για να βράσει, ειδικά αν είναι μεγάλου μεγέθους. Ο κατεψυγμένος χρειάζεται λιγότερο χρόνο. Εμείς χρησιμοποιούμε φρέσκο ή φρέσκο που τον διατηρούμε οι ίδιοι στην κατάψυξη. Είναι σαφώς νοστιμότερος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου