Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ













Η παραδοσιακή μαγειρική της Καλαμάτας έχει σήμερα την τιμητική της. Τιμούμε τη μεσσηνιακή μας καταγωγή με ένα πιάτο που το τρώμε από μικρά παιδιά από τα χέρια της γιαγιάς και που με τον καιρό πέρασε σε εμάς όπως ήταν φυσικό. Το φτιάξαμε όπως ακριβώς το έφτιαχνε η γιαγιά και όπως ακριβώς το φτιάχνει η μητέρα μας μέχρι σήμερα. Καμία παρέμβαση, καμία προσθήκη, αλλά ασυναγώνιστη γεύση! Για πιο "γκουρμέ" παραλλαγή ρίξτε μια ματιά στη συνταγή μας για γαλέο κοκκινιστό με κάπαρη και ελιές που έχουμε αναρτήσει εδώ.

Υλικά (για 5 μερίδες):
Για το μπακαλιάρο:
  • 1 kg. μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος σε μερίδες
  • Αλεύρι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
  • 1 kg. τριμμένη ντομάτα
  • 5-6 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αλευρώνω καλά τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα τηγανίζω σε δυνατή φωτιά για 2'-3' από κάθε πλευρά μέχρι να τηγανιστούν κατά 80% περίπου (ο χρόνος εξαρτάται και από το πάχος του κάθε κομματιού).
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλει το άρωμά του και προσθέτω τη ντομάτα. Βράζω για 20'. Προσθέτω τη ρίγανη, ανακατεύω και τοποθετώ προσεκτικά τα κομμάτια του ψαριού μέσα στη σάλτσα. Βράζω ακόμα 5' χωρίς να ανακατέψω. Σερβίρω με ζεστό ψωμί. Αν έχετε φρέσκια ρίγανη σε γλάστρα προτιμήστε τη, αλλά ρίξτε διπλάσια ποσότητα από την ξερή, καθώς το άρωμά της είναι πιο απαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου