Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ













Σήμερα το Κυριακάτικο μενού περιλαμβάνει μία συνταγή από τις πιο νόστιμες και ιδιαίτερες που έχω φτιάξει. Όμως είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή, καθώς δε διαφέρει από τον τρόπο που μαγειρεύουμε ένα κρέας στην κατσαρόλα. Η διαφορά είναι στα υλικά και στο ζωμό μέσα στον οποίο μαγειρεύεται, τα οποία δίνουν μία αρωματική και γλυκιά γεύση στη σάλτσα με πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού και καρότου! Μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. χοιρινή σπάλα σε μερίδες
  • 1 καρότο σε φετάκια
  • 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 4 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 330 ml. μπύρα
  • Χυμός 3 πορτοκαλιών
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. θρούμπι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το χοιρινό, μέχρι να ροδίσει καλά και το αφαιρώ. Προσθέτω τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να τσιγαριστούν μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 12'). Αν χρειαστεί προσθέτω ελάχιστο νερό κατά διαστήματα για να μη στεγνώσει τελείως η κατσαρόλα. Έπειτα δυναμώνω τη φωτιά και προσθέτω το κρέας ξανά. Ανακατεύω καλά και σβήνω με τη μπύρα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 3'), προσθέτω το χυμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξύσμα. Προσθέτω και όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί το κρέας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. Έπειτα πολτοποιώ τη σάλτσα στο multi, αναμειγνύω με το κρέας, προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, πασπαλίζω, αν θέλω, με μαϊντανό και σερβίρω με το αγαπημένο μου συνοδευτικό (στην περίπτωση τη δική μου, πουρέ πατάτας).

9 σχόλια:

  1. πολυ ωραια συνταγη, λιγο η διαδικασια δεν ξερω αν εχει νοημα σωταρε το κρεας βγαλτο, βαλε λαχανικα . σωταρε λαχανικα προσθεσε κρεας αν τα αφηνα ολα μαζι απ την αρχη θα χε διαφορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε για έναν πολύ απλό λόγο: Μας είναι πολύ πιο εύκολο να ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα όταν είναι λίγα λίγα. Με μεγάλα κομμάτια κρέας μέσα στην κατσαρόλα (ιδίως αν μαγειρεύουμε σε μεγάλες ποσότητες) δε βολεύει ιδιαίτερα. Εξάλλου δε χρειάζονται το κρέας και τα λαχανικά τον ίδιο χρόνο σοταρίσματος. Πάντως, άλλος ιδιαίτερος λόγος πραγματικά δεν υπάρχει. Αν βολεύεσαι να τα σοτάρεις όλα μαζί ρίχνοντάς τα στην κατσαρόλα την κατάλληλη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνεις. Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!
    Πολύ νόστιμο φαγητό!! Άρεσε σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ! Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας άρεσε!

      Διαγραφή
  4. Πολυ νοστιμο κ απλο φαγητο! Το εφτιαξα την προηγουμενη βδομαδα κ το φτιαχνω παλι σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε! Αυτός είναι και ο σκοπός, άλλωστε! Να είναι τα φαγητά όσο το δυνατόν πιο εύκολα, αλλά νόστιμα!

      Διαγραφή
  5. Εμεις θα το φτιάξουμε σήμερα... τέσσερα χρόνια μετά...πιστευω οτι θα γινει καλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δοκίμασα λίγο το ζωμό από την κατσαρόλα την ώρα που έβραζε και δεν μου άρεσε καθόλου. Ας ελπίσουμε ότι όταν τελειώσει θα είναι καλύτερο. Όχι τίποτε άλλο αλλά έχω καλεσμένους σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντί για θρουμπι έβαλα μπαχάρι και αντί πάπρικα καρυ επίσις πρόσθεσα μανιτάρια εκπληκτική γευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή