Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ













Το Πάσχα είναι συνυφασμένο στη δική μας οικογένεια (όπως και στων περισσότερων άλλωστε) με μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, κόκκινα αβγά, αλλά και κουλουράκια αμμωνίας. Δεν υπάρχει Πάσχα που να μην φτιάξουν οι νοικοκυρές της οικογένειας τα συγκεκριμένα κουλουράκια! Είναι το καταλληλότερο συνοδευτικό για τον καφέ, καθώς είναι ανάλαφρα και ημίγλυκα. Αυτή, λοιπόν, είναι η οικογενειακή μας συνταγή. Επόμενος σταθμός η μαγειρίτσα, αλλά αυτή θα την παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες κατόπιν εορτής (για να μπορέσουμε να την απολαύσουμε απερίσπαστοι!)

Υλικά (για 60 περίπου κουλουράκια):
  • 4 αβγά
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1,25 φλ. ζάχαρη 
  • 1,25 φλ. χλιαρό γάλα
  • 30 gr. αμμωνία
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλ. καφέ ούζο
  • 1 kg. αλεύρι
  • Λίγη επιπλέον ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
  1. Χτυπάω μαζί τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτω το ούζο και τις βανίλιες.
  2. Διαλύω την αμμωνία στο γάλα και την προσθέτω στο μίγμα. Προσθέτω και το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές και σχετικά μαλακό ζυμάρι.
  3. Πλάθω κουλούρια σε ό,τι σχήμα θέλω. Τα περνάω από τη μια μεριά από λίγη ζάχαρη και τα βάζω σε λαμαρίνα στην οποία έχω στρώσει λαδόκολλα με τη μεριά της ζάχαρης φυσικά προς τα πάνω.
  4. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 30'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου