Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ















Σήμερα σας φτιάχνω παστό μπακαλιάρο. Τον αξιοποιώ όμως με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Τον κάνω γιαχνί στην κατσαρόλα με πατάτες και σέλινο! Είναι η αποθέωση της απλότητας, καθώς με λίγα υλικά σωστά συνδυασμένα, φτιάχνουμε πολύ γρήγορα ένα πεντανόστιμο φαγητό! Και αποφεύγουμε το συνηθισμένο τηγανιτό μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά, που ομολογουμένως δεν ενδείκνυται για κατανάλωση σε καθημερινή μέρα, όπου είναι απαραίτητη η επαφή μας με τους συνανθρώπους μας, που δε μας φταίνε σε τίποτα να ανέχονται τη μυρωδιά του σκόρδου! Πέρα από την πλάκα, δοκιμάστε το φαγητό που σας έχω σήμερα και δε θα χάσετε! Είναι μούρλια!

Υλικά:
  • 500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου παστού ξαρμυρισμένο κομμένο σε ατομικές μερίδες
  • 500 γρ. πατάτες σε μέτριους κύβους
  • 250 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 μάτσο σέλινο χοντροκομμένο (χωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο (ή 1 κρεμμύδι)
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σκόνη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το πράσο και τα κοτσάνια από το σέλινο. Προσθέτω τις πατάτες και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και προσθέτω τη ντομάτα και τα φύλλα από τα σέλινα. Αλατοπιπερώνω με προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος θα βγάλει και αυτός αλάτι στο φαγητό, προσθέτω λίγο νερό και βράζω για 20' σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, τοποθετώ επάνω από τις πατάτες το μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα κάτω. Περιχύνω με λίγη σάλτσα και συνεχίζω το βράσιμο για 15' ακόμα. Προσοχή! Δεν ανακατεύω κατά τη διάρκεια του βρασίματος για να μη διαλυθούν το ψάρι και οι πατάτες. Απλώς ανακινώ καλά την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν στον πάτο τα υλικά. Αν δω ότι στεγνώνει πολύ το φαγητό προσθέτω λίγο νερό στο ενδιάμεσο. Σερβίρω αφού το αφήσω να σταθεί περίπου 10'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου