Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΑΡΝΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ













Σήμερα είναι Τσικνοπέμπη! Αφορμή να ανάψουμε τα κάρβουνα και τις σχάρες μας και να ψήσουμε μπόλικα "κοψίδια"! Εμείς ήδη έχουμε ψήσει κρέατα με διάφορους τρόπους στη σχάρα (βλ. εδώ, εδώ και εδώ), οπότε σήμερα αποφασίσαμε να ψήσουμε το κρέας μας στο φούρνο με μία συνταγή που καθιστά τη γεύση του ασυναγώνιστη! Μπορεί να μην είναι το συνηθισμένο τσίκνισμα του κάρβουνου και της σχάρας, αλλά πάντως τσίκνα από το ψήσιμο υπάρχει μπόλικη! Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί για εμάς που ζούμε στις πόλεις...

Υλικά:
  • 1 kg. αρνί σε μερίδες
  • 1 kg. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 5 σκ. σκόρδο χοντροκομμένες
  • 1 πιπεριά χοντροκομμένη (ό,τι χρώμα θέλω)
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Δεντρολίβανο
  • Λεμονοθύμαρο (ή θυμάρι αν δεν έχω)
  • Μαντζουράνα
  • Πάπρικα
  • Φασκόμηλο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Aναμειγνύω όλα τα υλικά και τα ανακατεύω, ώστε το κρέας και οι πατάτες να αλειφτούν πολύ καλά (καλό είναι να τα αφήσω και 30' να μαριναριστούν πριν τα ψήσω). Ψήνω στο φούρνο στους 220°C για 45' και μετά κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνω για άλλα 45' ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθεί το κρέας (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος και της πατάτας και από το μέγεθος των κομματιών). Ενδιάμεσα προσθέτω νερό όσο χρειάζεται ώστε πάντα να υπάρχει ζουμί στο ταψί. Μπορώ να συνοδεύσω με ένα ντιπ γιαουρτιού.

1 σχόλιο: