Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΠΛΙΓΟΥΡΙ













14 Φεβρουαρίου σήμερα και για πολλούς είναι μέρα γιορτής. Η αλήθεια είναι ότι δε συμμεριζόμαστε την αντίληψη περί γιορτής ερωτευμένων μια φορά το χρόνο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε "ξεκρέμαστους" όσους τη συμμερίζονται και θέλουν να κάνουν ένα "δώρο" στο ταίρι τους μαγειρεύοντας! Γι' αυτό επιλέξαμε μία συνταγή που είναι ταυτόχρονα και ελαφριά και γευστική και πανεύκολη και θα επιτρέψει στους ερωτευμένους να απολαύσουν τη βραδιά τους, χωρίς να μπλέξουν στην κουζίνα με τις ώρες!

Υλικά:
Για τα μπιφτέκια:
  • 500 gr. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 χούφτες μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί καλά στυμμένο (ή κατάλληλη ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς ή νιφάδες βρόμης περασμένες στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη)
  • Πιπέρι
  • Κύμινο
  • Θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
Για το πλιγούρι:
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ντομάτα τριμμένη
  • 1,5 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μπιφτέκια: Ζυμώνω μαζί όλα τα υλικά μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο και εύπλαστο. Το αφήνω να ξεκουραστεί για 30' να αναμιχθούν τα αρώματα (αν μπορώ να το αφήσω αποβραδίς στο ψυγείο ακόμα καλύτερα). Πλάθω μπιφτέκια μετρίου μεγέθους με πάχος περίπου 2 cm. Ψήνω στη σχάρα ή στο γκριλ ή στο φούρνο σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Εμείς τα ψήσαμε στο φούρνο στους 220°C για 17'. Είναι η πιο βολική μέθοδος, καθώς δε χρειάζονται ούτε γύρισμα.
  2. Πλιγούρι: Μουλιάζω το πλιγούρι για 30'. Το στραγγίζω. Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σωτάρω το κρεμμύδι με πάπρικα και πιπέρι και προσθέτω το πλιγούρι, τη ντομάτα και το ζωμό. Βράζω σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά και να γίνει σπυρωτό (περίπου 10'). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου