Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ



Το σημερινό πιάτο είναι η αποθέωση του comfort food για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες! Ζεστό, πεντανόστιμο και απλούστατο στην παρασκευή, είναι μια συνταγή που προσφέρει την απαραίτητη θαλπωρή όταν έξω οι θερμοκρασίες είναι μόνο για πιγκουίνους! Αν χιονίζει, τόσο το καλύτερο! Θα σας ζεστάνει και θα σας φτιάξει και το στομάχι πριν βγείτε να παίξετε με το χιόνι! Όλη του η νοστιμιά προέρχεται από την ποιότητα του κρέατος που θα χρησιμοποιήσετε, επομένως προτιμήστε κάποιο κομμάτι με κόκαλο, το οποίο θα βγάλει πολύ νόστιμο ζουμί! Προσθέστε λίγα λαχανικά και, αν θέλετε προαιρετικά, και τα μπαχαρικά που βάζω εγώ, και απολαύστε!

Υλικά (για 5-6 μερίδες):
  • 1,5 kg. μοσχαρίσιο κότσι ή ελιά με κόκαλο κομμένο σε μερίδες
  • 5 καρότα σε κυβάκια
  • 2 χούφτες σέλινο (ψιλοκομμένα τα κοτσάνια και χοντροκομμένα τα φύλλα)
  • 2 μέτριες σελινόριζες σε κυβάκια
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (ή 2 κρεμμύδια)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. πάστα καυτερής πιπεριάς (ή καυτερό μπούκοβο) (προαιρετικά)
  • 250 gr. κριθαράκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετώ το κρέας με μπόλικο αλατισμένο νερό και φέρνω σε βρασμό. Ξαφρίζω καλά το ζωμό καθώς βράζει. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και βράζω για 1 ώρα. Αν χρειάζεται, σουρώνω το ζωμό για να απομακρύνω τυχόν κόκαλα, και τον ξαναρίχνω στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας. Έπειτα προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κριθαράκι, αλατοπιπερώνω και βράζω για ακόμα 15'. Προσθέτω τέλος και το κριθαράκι και βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Ενδιάμεσα προσθέτω ζεστό νερό αναλόγως πόσο αραιή θέλω τη σούπα και διορθώνω το αλάτι. Σερβίρω φυσικά ζεστό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου