Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

JAPCHAE (잡채)














Σε μια από τις πρόσφατες επισκέψεις μας στο ασιατικό σουπερμάρκετ, προμηθευτήκαμε εκτός των άλλων ένα πακέτο noodles κορεάτικης προέλευσης από γλυκοπατάτα, τα λεγόμενα dangmyeon. Είναι εντελώς διαφορετικά σε υφή και γεύση από τα υπόλοιπα noodles και φυσικά δε θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε αλλιώς, παρά σε μία από τις διασημότερες κορεάτικες συνταγές, το japchae! Τη συστήνουμε γιατί είναι εύκολη, με λεπτή γεύση και πολύ ελαφριά!

Υλικά:
  • 250 γρ. noodles γλυκοπατάτας
  • 1 φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες
  • 1 καρότο σε λωρίδες
  • 2-3 μανιτάρια σε φέτες
  • 1 χούφτα σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • 1 αβγό
  • Πιπέρι
  • Σησαμέλαιο
Για τη σάλτσα:
  • 5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σουσάμι ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι

Εκτέλεση:
  1. Αναμιγνύω τα υλικά της σάλτσας και χρησιμοποιώ 1 κ.σ. για να μαρινάρω το κοτόπουλο (30' είναι αρκετά). Αν δεν έχω χρόνο μπορώ και να παραλείψω αυτό το βήμα.
  2. Βράζω τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα ξεπλένω καλά σε τρεχούμενο νερό, τα κόβω με ψαλίδι κουζίνας σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζω σε κατσαρόλα με λίγο σησαμέλαιο για να μην κολλήσουν.
  3. Χτυπάω το αβγό και φτιάχνω ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο σησαμέλαιο. Την κόβω σε λεπτές λωρίδες και τη φυλάω.
  4. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σε δυνατή φωτιά, σωτάρω προσθέτοντας κατά σειρά το κοτόπουλο, το καρότο, το ξερό κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμύδια. Ίσως τα λαχανικά βγάλουν λίγο νερό (κυρίως το σπανάκι). Αν συμβεί αυτό, στραγγίξτε το και συνεχίστε το σωτάρισμα κανονικά. Όταν όλα τα υλικά ψηθούν, προσθέτω την ομελέτα και τη σάλτσα. Ανακατεύω καλά για 1'-2'. (Όλη αυτή η διαδικασία θα πάρει γύρω στα 7'-8'. Πρέπει το κοτόπουλο να είναι ψημένο και τα λαχανικά να κρατάνε ελαφρώς.) Προσθέτω κατόπιν το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα με τα noodles και ανακατεύω πάρα πολύ καλά. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον σάλτσα σόγιας στο πιάτο κατά το γούστο μου.
  • Το πιάτο αυτό γίνεται και με μοσχάρι αντί για κοτόπουλο ή μόνο με λαχανικά. Άλλωστε japchae στα κορεάτικα σημαίνει "ανάμικτα λαχανικά"!
  • Θα παρατηρήσετε ότι είναι λίγο δύσκολο να ανακατέψετε τα noodles με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά παρόλα αυτά επιμείνετε. Η υφή τους είναι τέτοια που θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια για να επιτύχετε σωστή ανάμιξη. Οι Κορεάτες συστήνουν η ανάμιξη να γίνεται με τα χέρια!
  • Την ποσότητα της σόγιας ρυθμίστε τη μετά από δοκιμή. Καλύτερα να είναι λιγότερη και να προσθέσετε στο πιάτο σας, παρά να σας πέσει πολύ και να μη διορθώνεται μετά. Για την ποσότητα που προτείνουμε εμείς, ίσως κάποιοι χρειαστούν λίγη παραπάνω. Μην προσθέσετε όμως αλάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου