Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ













Ο καιρός φαίνεται να κρύωσε για τα καλά! Έτσι κι εμείς γυρίσαμε στα βασικά. Φακές σούπα, απλές, εύκολες και παραδοσιακές. Καλές και οι περίπλοκες μαρινάδες, οι περίτεχνες σάλτσες και οι εξεζητημένες τεχνικές, αλλά πολλές φορές η ουσία βρίσκεται στα απλά, οικεία και καθημερινά!

Υλικά:
  • 250 gr. φακές
  • 10 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 4 κ.σ. ξίδι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό (αναλόγως και πόσο αραιή θέλω τη σούπα), βάζω τις φακές, ανάβω το μάτι και μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζω προσεκτικά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλλά δεν αλατίζω. Όταν βράσουν και μαλακώσουν οι φακές (μετά από 30' περίπου) αλατίζω και βράζω για 10' ακόμα. Σερβίρω ρίχνοντας επιπλέον ελαιόλαδο και ξίδι στο πιάτο κατά το γούστο μου.
  • Συνοδεύω τις φακές με ρέγκα καπνιστή, λακέρδα, ελιές και ζεστό ψωμί.
  • Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού, φροντίστε να είναι καυτό.
  • Αν και σούπα που τρώγεται ζεστή, εμείς την προτιμούμε σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αρώματά της αναδεικνύονται καλύτερα!

2 σχόλια:

  1. Loipon an sto psygeio exete elies kai piperies, mporeite na tis prosthesete stis fakes gia na dokimasete mia allh soypa..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισης πολύ σημαντικο συστατικο ειναι η ριγανη!! Και κανει θαυματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή