Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φόρτωση...

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ














Το σημερινό πιάτο είναι άλλη μια απόδειξη του πώς μπορούμε να έχουμε με ελάχιστο κόπο, ένα εξαιρετικά νόστιμο φαγητό με τα πιο απλά υλικά. Στην περίπτωση τη δική μας, το πολύ καλής ποιότητας μοσχαράκι που προμηθευτήκαμε το συνδυάσαμε με λαχανικά της εποχής, μαυροδάφνη και πορτοκάλι και προέκυψε ένα αποτέλεσμα γλυκοφάγωτο και μοναδικά νόστιμο! Η μόνη "ταλαιπωρία" είναι το κόψιμο των λαχανικών. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει μόνη της η γάστρα και ο φούρνος. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι βάλετε το χρονόμετρο να χτυπήσει όταν γίνει το φαγητό και να το απολαύσετε χωρίς τύψεις! Το κρέας θα λιώνει στο στόμα!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 κομμάτι μοσχαρίσιο κιλότο ολόκληρο (~1 kg.)
  • 2 πράσα χοντροκομμένα
  • 4 καρότα χοντροκομμένα
  • 12 κρεμμύδια στιφάδου
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 μάτσο σέλινο χοντροκομμένο
  • 10 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 2 χούφτες μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1,5 φλ. μαυροδάφνη
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • 4 φύλλα δάφνης
  • Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω ελαφρά το κρέας  και το σβήνω με το 1/2 φλ. μαυροδάφνη. Έπειτα το βάζω όπως είναι με τη σάλτσα του τηγανιού μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε γάστρα, με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο για 3 ώρες στους 180°C. Αφού ψηθεί, πολτοποιώ το ζωμό που θα έχει προκύψει με λίγα από τα λαχανικά (1-2 κουτάλες) για να φτιάξω μία βελουτένια σάλτσα. Την προσθέτω ξανά στη γάστρα και ανακατεύω να πάει παντού. Αν τα υγρά της γάστρας είναι πολλά μπορώ να τα βράσω μόνα τους λίγο ακόμα σε κατσαρολάκι μέχρι να μειωθούν όσο επιθυμώ (αν και, εφόσον ακολουθήσετε τη συνταγή μας κατά γράμμα και δεν προσθέσετε καθόλου νερό, κάτι τέτοιο δε θα χρειαστεί). Συνοδεύω με πουρέ, ρύζι ή μπορώ να το φάω και όπως είναι με τα λαχανικά και λίγο ζεστό ψωμί.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι άλλο κομμάτι κρέατος, όπως ελιά ή σπάλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου