Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΥΔΙΑ

Ο τραχανάς είναι ένα κατεξοχήν Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν, με μεγάλη γκάμα χρήσεων, που προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα. Σήμερα, που όπως φαίνεται, το φθινόπωρο μας επισκέφθηκε επιτέλους, αποφάσισα να φτιάξω ένα φαγητό λίγο πιο χειμωνιάτικο, που τρώγεται ζεστό. Η συνταγή μου συνδυάζει γαρίδες και μύδια με γλυκό τραχανά και ντομάτα και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό! Προσωπικά, όταν χρησιμοποιώ ντομάτα στη συνταγή μου, χρησιμοποιώ γλυκό τραχανά. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε εσείς να χρησιμοποιήσετε ξινό τραχανά. Είναι καθαρά θέμα γούστου. Άλλωστε, το αποτέλεσμα θα είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικό!

Υλικά:
  • 1,5 φλ. γλυκός τραχανάς
  • 1 kg. γαρίδες μεγάλες
  • 500 γρ. μύδια
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 2 πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ούζο
  • 250 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 χούφτα άνηθος και μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζω τις γαρίδες και φυλάω τα κεφάλια τους.
  2. Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι τα μύδια για 1', μέχρι να λαδωθούν καλά και τα σβήνω με 1/3 φλ. ούζο. Σκεπάζω με ένα καπάκι και τα αφήνω 2' να βγάλουν τα υγρά τους και να ανοίξουν (αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάω. Δεν τρώγεται). Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ τα αφαιρώ και φυλάω χωριστά το ζουμί τους.
  3. Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι τις γαρίδες για 2', μέχρι να αλλάξουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές και τις σβήνω με 1/3 φλ. ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ τις κρατάω στην άκρη. 
  4. Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τα καρότα, το πράσο, το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπεριές. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν, προσθέτω  και τα κεφάλια από τις γαρίδες και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνω με 1/3 φλ. ούζο. Προσθέτω τη ντομάτα, το ζουμί από τα μύδια που έχω φυλάξει, τα μπαχαρικά, καθώς και 1 lt. νερό περίπου. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω λίγη ζάχαρη και βράζω σε μέτρια φωτιά για 25'.
  5. Μόλις γίνει η σάλτσα, αφαιρώ τα κεφάλια και προσθέτω τον τραχανά. Βράζω ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ο τραχανάς και να χυλώσει (αν χρειάζεται λίγο νερό, το προσθέτω ζεστό). Τέλος, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο, το μαϊντανό και τα σοταρισμένα θαλασσινά. Ανακατεύω και σερβίρω ζεστό.
  • Αντί για ούζο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο, βότκα ή ακόμα και γιαπωνέζικο sake.

2 σχόλια: