Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΥΔΙΑ

Σήμερα ανοίγοντας τα παράθυρα είδαμε πως το φθινόπωρο μας επισκέφθηκε επιτέλους. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα φαγητό λίγο πιο χειμωνιάτικο που μπορεί να φαγωθεί ζεστό. Καταλήξαμε, λοιπόν, σε αυτήν την πρωτότυπη συνταγή που συνδυάζει θαλασσινά με γλυκό τραχανά. Ένας συνδυασμός έκπληξη!

Υλικά:
  • 1,5 φλ. γλυκός τραχανάς
  • 1 kg. γαρίδες
  • 500 γρ. μύδια
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 2 πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε διαγώνιες ροδέλες
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ούζο
  • 250 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 χούφτα άνηθος και μαϊντανός ψιλοκομμένο
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζω τις γαρίδες και φυλάω τα κεφάλια τους.
  2. Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι τα μύδια για 1', μέχρι να λαδωθούν καλά και τα σβήνω με 1/3 φλ. ούζο. Σκεπάζω με ένα καπάκι και τα αφήνω 2' να βγάλουν τα υγρά τους και να ανοίξουν (αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάω. Δεν τρώγεται). Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ τα αφαιρώ και φυλάω χωριστά το ζουμί τους.
  3. Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι τις γαρίδες για 2', μέχρι να αλλάξουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές και τις σβήνω με 1/3 φλ. ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ τις κρατάω στην άκρη. 
  4. Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τα καρότα, το πράσο, το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπεριές. Μόλις γυαλίσουν και μαλακώσουν προσθέτω  και τα κεφάλια από τις γαρίδες και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνω με 1/3 φλ. ούζο. Προσθέτω τη ντομάτα, το ζουμί από τα μύδια που έχω φυλάξει, τα μπαχαρικά, καθώς και 1 lt. νερό περίπου. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω λίγη ζάχαρη και βράζω σε μέτρια φωτιά για 25'.
  5. Μόλις γίνει η σάλτσα, αφαιρώ τα κεφάλια και προσθέτω τον τραχανά. Βράζω ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ο τραχανάς και να χυλώσει (αν χρειάζεται λίγο νερό, το προσθέτω ζεστό). Τέλος, προσθέτω τα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο, το μαϊντανό και τα σοταρισμένα θαλασσινά. Ανακατεύω και σερβίρω ζεστό.
  • Αντί για ούζο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο, βότκα ή ακόμα και γιαπωνέζικο sake.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου