Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ













Τη μανιταρόσουπα την προτιμάμε συχνά, γιατί μπορεί να αποτελέσει ένα εύγευστο και ελαφρύ ορεκτικό σε ένα τραπέζι, αλλά επίσης και ένα ελαφρύ δείπνο, ιδιαίτερα αν σερβιριστεί ζεστή τις κρύες μέρες. Όσο πιο πολλά διαφορετικά είδη μανιταριών χρησιμοποιήσετε, τόσο το καλύτερο. Ειδικά, αν έχετε και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια, η γεύση του φαγητού κυριολεκτικά θα απογειωθεί! Λεπτομέρειες ακριβώς παρακάτω! 

Υλικά:
  • 1 kg. μανιτάρια διαφόρων ειδών σε μικρά καρέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. μπράντι
  • 1 χούφτα άνηθος
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 100 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
  • Παρμεζάνα τριμμένη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά τμηματικά τα μανιτάρια. Τα φυλάω στην άκρη. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέτω και τα σοταρισμένα μανιτάρια. Σβήνω με μπράντι. Βράζω για 2' και προσθέτω νερό μέχρι να καλυφθούν καλά τα υλικά και αναλόγως πόσο αραιή θέλω τη σούπα. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά 30'. Προσθέτω το λεμόνι, τον άνηθο και την κρέμα γάλακτος και βράζω 2-3' ακόμα. Σερβίρω τη σούπα χλιαρή, με τυρί τριμμένο στα πιάτα.
  • Αν χρησιμοποιήσω αποξηραμένα μανιτάρια τα μουλιάζω σε ζεστό νερό για 20' και τα χρησιμοποιώ όπως τα υπόλοιπα. Το νερό από το μούλιασμα το σουρώνω και το προσθέτω στη σούπα.
  • Ο λόγος που σοτάρουμε τα μανιτάρια χωριστά και τμηματικά είναι για να μη μαζευτεί μεγάλη ποσότητα στο σκεύος μας, πέσει η θερμοκρασία και τα μανιτάρια βγάλουν όλο το ζουμί τους και χάσουν την τραγανότητά τους. Σκοπός μας είναι να κλείσουμε με το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά την υγρασία και τη νοστιμιά των μανιταριών μέσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου