Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΛΤΣΑ BBQ

Όταν οργανώνουμε γεύματα όπου ψήνουμε κρέατα στα κάρβουνα ή στη σχάρα, πάντα τα συνοδεύουμε με διάφορα ντιπ γιαουρτιού, τυροκαυτερές και άλλα παρόμοια συνοδευτικά. Εξαιρετικό συνοδευτικό είναι και η σάλτσα που παρουσιάζουμε σήμερα ή οποία όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μαρινάδα για το κρέας μας πριν το ψήσουμε. Την είδαμε σε τηλεοπτική εκπομπή, μας άρεσε και την παρουσιάζουμε αυτούσια. Το κυριότερο είναι πως δεν περιέχει κέτσαπ, γούστερ σως ή άλλα έτοιμα επεξεργασμένα προϊόντα τα οποία αποφεύγουμε και δε χρησιμοποιούμε!

Υλικά:
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας (ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη)
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 καυτερές πιπερίτσες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ξερό δενδρολίβανο
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
  • Χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • 6 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 3 κ.γ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζω τη ντομάτα σε κατσαρόλα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας σιγά σιγά, ένα ένα τα υλικά με τη σειρά όπως αναγράφονται (κάθε λεπτό περίπου κι από ένα υλικό). Η όλη διαδικασία θα χρειαστεί 20' περίπου. Αν σας φανεί ότι η σάλτσα στεγνώνει πολύ προσθέστε λίγο νερό επιπλέον.
  • Αν χρησιμοποιήσετε και φρέσκια ντομάτα, αλλά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αφενός λίγο μεγαλύτερη ποσότητα γιατί η ντομάτα περιέχει παραπάνω υγρά και αφετέρου θα χρειαστεί να τη βράσετε λίγα λεπτά παραπάνω ώστε να εξατμιστούν και να πάρετε μία σάλτσα πηχτή.
  • Αν θέλετε ένα αποτέλεσμα σαν την κέτσαπ του εμπορίου, αφαιρέστε τη δάφνη και το γλυκάνισο και περάστε τη σάλτσα από το multi πριν τη χρησιμοποιήσετε.

1 σχόλιο: