Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΨΑΡΙ HUMMAN



Είναι πολλές φορές που με αποκαλούν υπερβολικό... Γιατί να κάτσω να φτιάξω συνταγή της οποίας το πρωτότυπο όνομα καλά καλά δε μπορώ να προφέρω; Που συν τοις άλλοις περιλαμβάνει εξωτικά υλικά αδύνατον να τα βρούμε στην Ελλάδα; Κι όμως, αυτή η αναζήτηση είναι που αξίζει τον κόπο! Μετά από πολλή έρευνα, βρήκα τρόπο και να αντικαταστήσω τα υλικά που δε βρήκα με παρεμφερή, αλλά και να απλοποιήσω τη διαδικασία παρασκευής για να την κάνω προσιτή σε όλους, χωρίς να αλλοιώνω την αυθεντικότητα της συνταγής! Στο δεύτερο μέρος του ινδικού αφιερώματος, λοιπόν, σας παρουσιάζω το «ψάρι με πάστα καρύδας»! Μια συνταγή από την ινδική επαρχία της Γκόα στα δυτικά της χώρας. Η Γκόα φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία συνταγών με ψάρια, τα οποία μαγειρεύονται με περίπλοκους τρόπους. Κύρια συστατικά της κουζίνας της είναι η καρύδα και το λάδι καρύδας. Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει σκουμπρί με την καρύδα! Εγώ όμως χρησιμοποίησα συναγρίδα. Ήταν απλά συγκλονιστική! 

Υλικά:
  • 750 γρ. συναγρίδα
  • 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού Σετσουάν
  • 1,5 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή)
Για τη μαρινάδα:
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
Για την πάστα καρύδας:
  • 2 φλ. καρύδα τριμμένη
  • 3 ξερές πιπεριές τσίλι
  • 3/4 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1,5 κ.σ. πάστα tamarind

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της πάστας καρύδας με 1 φλ. περίπου νερό, μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
  2. Μαρινάρω το ψάρι με αλάτι και τον κουρκουμά για 15'.
  3. Σε κατσαρόλα βάζω 1 φλ. νερό, το πιπέρι Σετσουάν, την πάστα καρύδας και τη ζάχαρη. Βράζω για περίπου 7'-8', μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτω το ψάρι και βράζω με κλειστό το καπάκι για 15'-20' (αναλόγως τα κομμάτια και το είδος του ψαριού μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Προσαρμόζω ανάλογα το βρασμό της πάστας και του ψαριού). Σερβίρω με ρύζι ατμού ή ινδικό ψωμί naan (ή ακόμα και πίτες για σουβλάκι).
  • Οποιοδήποτε λευκό ψάρι κάνει για τη συγκεκριμένη συνταγή.
  • Τα εξωτικά υλικά τα βρίσκετε σε μπαχαράδικα, καταστήματα ασιατικών προϊόντων και μεγάλα supermarket.

2 σχόλια: