Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΠΕΛΤΕ












 
Η ελληνική ύπαιθρος παράγει τεράστια ποικιλία χορταρικών, ευεργετικών για την υγεία, τα οποία εδώ και αιώνες αποτελούν τη βάση αυτού που ονομάζεται «μεσογειακή διατροφή» (που κατ' ουσίαν είναι ελληνική διατροφή και μάλιστα Κρητική!) Το χοιρινό με πράσα και σέλινα αυγολέμονο στην κατσαρόλα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Η δική μου συνταγή είναι η μανιάτικη εκδοχή, η οποία εκτός από αβγολέμονο περιέχει και πελτέ ντομάτας. Αν για κάποιο λόγο δε σας κάνει «κλικ», μπορείτε απλώς να τον παραλείψετε, αν και γευστικά το αποτέλεσμα έχει μια διαφορά!

Υλικά:
  • 1 kg. χοιρινή σπάλα σε μερίδες
  • 1 kg. σέλινα χοντροκομμένα (τα κοτσάνια τα κρατάω χωριστά, ψιλοκομμένα)
  • 2 πράσα σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. πελτές
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. κρασί άσπρο
  • 2 αβγά
  • Χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλω)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά και το αφαιρώ. Προσθέτω τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα κοτσάνια από το σέλινο και τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω ξανά το χοιρινό μαζί με τον πελτέ και ανακατεύω καλά για να σοταριστεί και να αρωματίσει και ο πελτές. Σβήνω με το κρασί και βράζω 2' μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω νερό μέχρι να καλύπτει το κρέας και βράζω σε μέτρια φωτιά για 45' περίπου. Προσθέτω και τα φύλλα από τα σέλινα και τα αφήνω να βράσουν για 20' ακόμα. Τέλος, προσθέτω τον άνηθο και ανακατεύω μια ακόμα φορά.
  2. Χτυπάω τα αβγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτω το λεμόνι, χτυπάω να αναμιχθεί και προσθέτω λίγο λίγο το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν τα αβγά. Ενσωματώνω στην κατσαρόλα και σερβίρω.
  • Το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί και με άλλα χόρτα της αρεσκείας σας, αν και γευστικά το σέλινο είναι ο ιδανικός συνδυασμός!
  • Μπορείτε να προσθέσετε και μία σελινόριζα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια να βράσει μαζί με τα σέλινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου