Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ














Η κολοκύθα είναι ένα πολύ εύγευστο και θρεπτικό λαχανικό το οποίο μερικές φορές, ίσως το προσπερνάμε χωρίς να του δώσουμε πολλή σημασία. Συνήθως τη χρησιμοποιούμε, αν πρόκειται να φτιάξουμε κάποια γλυκιά κολοκυθόπιτα ή κολοκυθοκεφτέδες τηγανιτούς. Κι όμως, η κολοκύθα έχει αμέτρητες άλλες χρήσεις, μία εκ των οποίων παρουσιάζω εδώ. Μία βελουτένια σούπα, αρωματισμένη με κόλιαντρο και τζίντζερ που τρώγεται σαν πρώτο πιάτο ή σαν ελαφρύ βραδινό.

Υλικά:
  • 500 gr. κίτρινη κολοκύθα χοντροκομμένη
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 μέτρια πατάτα σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Χυμός 1/2 πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Aλάτι
  • Eλαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Προσθέτω όλα μαζί τα υπόλοιπα λαχανικά και μόλις λαδωθούν καλά και μαλακώσουν ελαφρώς προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά να σκορπίσουν τα αρώματά τους και προσθέτουμε 1,5 lt. περίπου ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30'. Κατόπιν προσθέτουμε τον κόλιαντρο και το χυμό πορτοκαλιού και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή τη χτυπάμε με ένα μπλέντερ χειρός. Αν η σούπα βγει περισσότερο αραιή απ' όσο τη θέλουμε, την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε ένα βελούδινο και κρεμώδες αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με έξτρα πάπρικα και σερβίρουμε.
  • Αν και οι σούπες σερβίρονται ζεστές, η δική μου πρόταση είναι να τη σερβίρετε χλιαρή, κοντά σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε αναδεικνύονται καλύτερα όλα της τα αρώματα.
  • Τις αναλογίες των μπαχαρικών και του πορτοκαλιού τις αυξομειώνετε ανάλογα με τα γούστα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου