Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΟΥΙΣΚΙ, ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ














Σήμερα η συνταγή μας αφορά ένα πιάτο ιδανικό για Κυριακάτικο τραπέζι με παρέα: Μοσχαρίσιο νουά μαγειρεμένο μπραιζέ στη γάστρα, με έναν πολύ πρωτότυπο συνδυασμό υλικών: ουίσκι, κάρι και φρέσκια ρίγανη! Ως συνοδευτικό φτιάξαμε χειροποίητα νιόκι πατάτας σε μια πολύ απλή μορφή, αρωματισμένα κι αυτά με κάρι! Πρόκειται για καταπληκτικό πιάτο με πολύ γεμάτη γεύση που σίγουρα θα το απολαύσετε. Όμως θα πρέπει να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, γιατί έχει ένα μικρό μπελά στην παρασκευή του, ειδικά όσον αφορά τα νιόκι. Για όσους όμως δεν έχουν χρόνο, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πατάτες! Λεπτομέρειες παρακάτω!

Υλικά (για 4 μερίδες):
Για το κρέας:
  • Μοσχαρίσιο νουά (~1,5 kg.)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 8 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη
  • 1,5 φλ. ουίσκι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ. κάρι
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (ή αν δεν έχω, 1 κ.γ. ξερή)
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τα νιόκι:
  • 350 gr. πατάτες βρασμένες και κρύες
  • ~200 gr. αλεύρι
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1 κ.γ. κάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο    

Εκτέλεση:
Για το κρέας:
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνω καλά το κρέας εξωτερικά και το πασπαλίζω με το κάρι.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο (ή αν η κουζίνα διαθέτει το κατάλληλο μάτι απευθείας σε γάστρα) σοτάρω το κρέας απ' όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει καλά. Το αφαιρώ και προσθέτω το κρεμμύδι, τα σκόρδα και την κανέλα. Σοτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Επαναφέρω στην κατσαρόλα το κρέας και σβήνω με το ουίσκι. Αφήνω να βράσει 3' για να εξατμιστεί το αλκοόλ και μεταφέρω όλο το φαγητό σε γάστρα. Προσθέτω τη δάφνη. Συμπληρώνω με νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας κατά τα 2/3 του ύψους του και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα και 45' με 2 ώρες. Ελέγχω αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Πρέπει να μη βγαίνει κόκκινο υγρό, αλλά να παραμένει ζουμερό.
  3. Αφαιρώ και διατηρώ το κρέας ζεστό. Πετάω τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και πολτοποιώ όλο το ζουμί στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ. 
Για τη σάλτσα: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το αλεύρι. Σοτάρω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς και προσθέτω την πολτοποιημένη σάλτσα και 2 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης ολόκληρα. Βράζω μέχρι να δέσει διορθώνοντας το αλάτι και το κάρι. Αφαιρώ τα κλωνάρια της ρίγανης.
Για τα νιόκι: 
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά για τα νιόκι μέχρι να πάρω μια εύπλαστη ζύμη σχετικά μαλακή. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι. Στη συνέχεια την πλάθω σε μακρόστενο κύλινδρο πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα μαχαίρι τον κόβω σε τεμάχια σε μέγεθος μισού μικρού δαχτύλου. Τα αλευρώνω καλά, γιατί έχουν την τάση να κολλάνε μεταξύ τους και δεν τα αφήνω να ακουμπήσουν το ένα με το άλλο (όσο γίνεται).
  2. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τα νιόκι, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και βράζω για 1'-2', μέχρι τα νιόκι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτό είναι και η ένδειξη ότι είναι έτοιμα. Τα αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα και τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Σερβίρισμα: Με ένα καλό μαχαίρι για κρέας, κόβω σε κάθετες φέτες το νουά σε πάχος 1 cm. περίπου. Το σερβίρω μαζί με τα νιόκι, περιχύνοντάς το με τη σάλτσα (όπως στη φωτογραφία). Προαιρετικά μπορώ να ρίξω και τριμμένο τυρί.
  • Τα νιόκι είναι ένα είδος ιταλικού ζυμαρικού, στη συγκεκριμένη εκδοχή από πατάτα. Μπορείτε επομένως να το αντικαταστήσετε με ένα ζυμαρικό της αρεσκείας σας ή εναλλακτικά να φάτε το μοσχάρι με πατάτες. Σε αυτήν την περίπτωση, αφού συμπληρωθεί η 1 ώρα ψησίματος του κρέατος, προσθέστε στη γάστρα 1 kg. πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους και αφήστε τις να μαγειρευτούν μαζί με το κρέας για την υπόλοιπη ώρα. Τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής (εκτός από τα νιόκι φυσικά), είναι τα ίδια. Παρόλα αυτά επειδή οι πατάτες έχουν άμυλο, η σάλτσα μπορεί να είναι ήδη σε αρκετά καλή πυκνότητα, επομένως να μη χρειαστεί καν δέσιμο. Αυτό το αφήνουμε στη δική σας κρίση! Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου