Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΛΟΜΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΨΗΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ












   
Η σημερινή συνταγή είναι κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο από τα συνηθισμένα. Σολομός σε μια διαφορετική και ασυνήθιστη εκδοχή με συνδυασμό υλικών από διαφορετικές ηπείρους! Ασιατική σάλτσα σόγιας, καπνιστό σησαμέλαιο και πάστα wasabi από τη μία, σιρόπι σφενδάμου από τον Καναδά από την άλλη.  Τα υλικά αυτά ευτυχώς πλέον δεν είναι τόσο δυσεύρετα και μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλα supermarket και ενημερωμένα παντοπωλεία. Στο μεταξύ εμείς σας παρουσιάζουμε την ολοκληρωμένη γευστική μας πρόταση με συνοδευτικό, κόκκινες γλυκοπατάτες φούρνου, πανεύκολες και γευστικότατες!

Υλικά:
  • 1 kg. φιλέτο σολομού κομμένο σε 4 μερίδες
  • 2 μεγάλες κόκκινες γλυκοπατάτες σε ροδέλες ~1 cm.
Για τη σάλτσα του σολομού:
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. πάστα wasabi (ή 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο)
  • Χυμός 3 μανταρινιών
  • 1 κ.γ. καπνιστό σησαμέλαιο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι σε διαγώνιες ροδέλες
Για τις γλυκοπατάτες:
  • 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 κ.σ. κύμινο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αναμιγνύω τα υλικά της σάλτσας και περιχύνω με αυτή το ψάρι. Το αφήνω να μαριναριστεί για 30' και το ψήνω στο φούρνο στους 200°C (λειτουργία αέρα) για 15'-18' περίπου, ανάλογα το μέγεθος του φιλέτου (τα χοντρά κομμάτια προφανώς θα χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο). Προσέχω να μην ξεφύγω στο ψήσιμο. Ο σολομός στο κέντρο του πρέπει να είναι ελαφρώς ροζέ. Μόλις γίνει το ψάρι, παίρνω τη σάλτσα από το ταψί, τη βάζω σε τηγάνι και τη βράζω μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο 1/3 και να γίνει ελαφρύ σιρόπι.
  2. Αναμειγνύω καλά τις γλυκοπατάτες με τα υπόλοιπα υλικά που τους αντιστοιχούν, τις απλώνω σε λαμαρίνα στην οποία έχω στρώσει λαδόκολλα, και ψήνω ταυτόχρονα με το ψάρι. Θα γίνουν στον ίδιο χρόνο.
  3. Σερβίρω το κάθε φιλέτο ψαριού μαζί με γλυκοπατάτες και περιχύνω με τη σάλτσα. Προσθέτω και λίγο φρέσκο κρεμμύδι.
  • Το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) είναι τυπικό καναδέζικο προϊόν που χρησιμοποιείται κατά κόρον και στις Η.Π.Α. ως γλυκαντική ουσία σε τηγανίτες κλπ. Θα το βρείτε σε ενημερωμένα μπακάλικα-delicatessen. Αν δε βρείτε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χαρουπόμελο, πετιμέζι, γλυκιά σάλτσα σόγιας ή και μέλι.
  • Αντί για χυμό μανταρίνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάιμ, πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ. Το λεμόνι ίσως είναι πολύ ξινό γι' αυτή τη συνταγή, αλλά δε χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε!
  • Το wasabi είναι μια πολύ καυτερή ρίζα ιαπωνικής προέλευσης που εδώ πωλείται σε μορφή πάστας (αν και δεν είναι ακριβώς αυθεντικό). Θα το βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Αν δεν έχετε, δοκιμάστε καυτερό μπούκοβο. Μπορείτε όμως και να το παραλείψετε αν δε συμπαθείτε τα καυτερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου