Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Μακαρονάδας το ανάγνωσμα σήμερα! Ούτως ή άλλως, αγαπημένο φαγητό τα ζυμαρικά, σήμερα τα συνδύασα με μανιτάρια! Άλλο ένα υλικό που αγαπώ ιδιαίτερα! Σε αντίθεση με τη συνήθειά μου να φτιάχνω κόκκινη σάλτσα με μανιτάρια, έφτιαξα μία "στεγνή" σάλτσα (αν μπορεί να ειπωθεί αυτό) που η γεύση της βασίζεται καθαρά στο ζωμό των μανιταριών και την ποικιλία των αρωματικών που χρησιμοποίησα! Ούτε κρέμες γάλακτος ούτε ντομάτα, παρά μόνο λίγη παρμεζάνα (σαν βασικό υλικό του μαγειρέματος) για να ομογενοποιήσει ελαφρώς το σύνολο! Η γεύση του είναι μοναδική και, αν μάλιστα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε και επιπλέον λάδι τρούφας για να το αρωματίσετε, θα έχετε μία γκουρμέ εμπειρία μέσα σε μόλις 15' της ώρας (άντε 20', μαζί με το κόψιμο των υλικών)!

Υλικά:
  • 500 gr. πένες (ή άλλο παρεμφερές ζυμαρικό)
  • 500 gr. φρέσκα μανιτάρια ανάμικτα σε φέτες (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο)
  • 25 gr. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια της αρεσκείας μου
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδo τριμμένο
  • 2 κ.σ. εστραγκόν
  • 1 κ.σ. κόλιαντρος ξερός σκόνη
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 1 φλ. μπράντι
  • 2 χούφτες τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μεγάλη χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Λάδι τρούφας (προαιρετικά στο σερβίρισμα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω τα αποξηραμένα μανιτάρια σε περίπου 500 ml. καυτό νερό για 30'. Τα σουρώνω και φυλάω το νερό τους.
  2. Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, 3' λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία και φυλάω λίγο απ' το νερό τους.
  3. Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις γυαλίσουν προσθέτω τα φρέσκα μανιτάρια. Τα αφήνω να σοταριστούν, χωρίς να τα ανακατεύω πολύ. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτω τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά και σβήνω με το μπράντι. Βράζω για 3' να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα μακαρόνια, λίγο απ' το νερό τους και το νερό απ' τα αποξηραμένα μανιτάρια που έχω φυλάξει. Βράζω για 3' περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτω την τριμμένη παρμεζάνα και το μαϊντανό και ανακατεύω.
  4. Σερβίρω στο πιάτο και πασπαλίζω με επιπλέον παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλω, λίγες σταγόνες λάδι τρούφας.
  • Για τις ποσότητες που έχουμε δώσει καλό θα είναι το φαγητό να το φτιάξετε σε 2 δόσεις, γιατί δεν πρέπει να υπερσυσσωρεύονται μανιτάρια στο σκεύος που μαγειρεύονται. Πέφτει η θερμοκρασία και βγάζουν όλα τα υγρά τους με αποτέλεσμα να χάνουν τον όγκο, την τραγανότητα και τη νοστιμιά τους.
  • Το λάδι τρούφας είναι πανάκριβο και δυσεύρετο προϊόν. Στο εμπόριο όμως, θα βρείτε και ελαιόλαδο αρωματισμένο με τρούφα, το οποίο κάνει άριστα τη δουλειά του και η τιμή του είναι σαφώς προσιτή! Αν το έχετε χρησιμοποιήστε το, γιατί η γεύση που δίνει στο φαγητό είναι μοναδική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου