Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ













Οι μακαρονάδα είναι από τα πλέον διαδεδομένα φαγητά στα σύγχρονα σπίτια, κυρίως γιατί γίνεται πολύ εύκολα και απαιτεί (συνήθως) λίγο χρόνο για την προετοιμασία της. Ειδικά, αν η συνταγή περιέχει λαχανικά και όχι βαριές σάλτσες, λιπαρά κρέατα ή κρέμες γάλακτος, είναι και ευκολοχώνευτη και θρεπτική! Μια τέτοια vegan μακαρονάδα έφτιαξα κι εγώ σήμερα με μακαρόνια ολικής άλεσης και λαχανικά του καλοκαιριού, ιδανική για την εποχή και με υπέροχη γεύση! Δε θα σας πάρει συνολικά πάνω από 30'-35' να την ετοιμάσετε, ανάλογα πόσο εξοικειωμένοι είστε με το κόψιμο των λαχανικών. Κατά τα άλλα θα την απολαύσετε δεόντως!

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 500 gr. μακαρόνια (της αρεσκείας μου)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή μελιτζάνα σε μέτριους κύβους
  • 3 κολοκύθια σε μέτριους κύβους
  • 2 καρότα σε καρέ
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1/4 φλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη
  • Καπνιστή γραβιέρα/μετσοβόνε τριμμένο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνω και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  2. Βάζω λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρω ελαφρά το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτω τα καρότα, τη μελιτζάνα και τα κολοκύθια, τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσουν και σβήνω με το ξίδι και το κρασί. Βράζω για 2' και προσθέτω τη ντομάτα και τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και βράζω για 25'.
  3. Σερβίρω τα μακαρόνια με τη σάλτσα τους και προσθέτω όσο τυρί θέλω στο πιάτο.
  • Το καπνιστό τυρί ταιριάζει πολύ με αυτή τη μακαρονάδα. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε ό,τι τυρί προτιμάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου