Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ















Τα μανιτάρια είναι ένα υλικό που σχεδόν ποτέ δε λείπει απ' την κουζίνα μου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε φαγητό, αλλά και να είναι τα ίδια ο πρωταγωνιστής σε μία πολύ μεγάλη γκάμα συνταγών. Από στιφάδο και φρικασέ μέχρι πίτες και γιουβέτσι! Όπως αυτό που έφτιαξα σήμερα! Ένα vegetarian γιουβέτσι στην κατσαρόλα με παραδοσιακές μικρές χυλοπίτες, που είναι και εύκολο και πεντανόστιμο! Πάμε να δούμε πώς γίνεται!

Υλικά:
  • 500 gr. μανιτάρια ανάμικτα σε φέτες
  • 250 gr. χυλοπίτες (ή αλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μου)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 400 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Τριμμένο τυρί (προαιρετικά στο σερβίρισμα)
Για τη γαρνιτούρα:
  • Ντοματίνια
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Ρίγανη
  • Κρασί λευκό

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μαζί με την κανέλα μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Έπειτα προσθέτω τα μανιτάρια. Χωρίς να ανακατεύω πολύ τα αφήνω να σοταριστούν και αυτά. Προσθέτω την πάπρικα και τον πελτέ και ανακατεύω μέχρι να αρωματίσει ο πελτές και να διαλυθεί. Σβήνω με το κρασί. Βράζω 2' και και προσθέτω τη ντομάτα. Προσθέτω  μια πρέζα ζάχαρη και λίγο νερό και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15'. Έπειτα ρίχνω τις χυλοπίτες μαζί με ζεστό νερό κατά την κρίση μου, αναλόγως πόσο πηχτό θέλω το τελικό αποτέλεσμα. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν οι χυλοπίτες (συμβουλεύομαι τη συσκευασία του ζυμαρικού). Αν το νερό που έριξα στην αρχή δεν αρκεί προσθέτω λίγο ζεστό νερό σταδιακά. Αν έχω ρίξει πολύ το αφήνω όπως είναι. Απλά το φαγητό θα είναι πιο ζουμερό στο τέλος. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτω τη ρίγανη και το μαϊντανό.
  2. Όσο βράζει το φαγητό, σε ένα τηγάνι ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο και προσθέτω ντοματίνια ολόκληρα. Τα αλατίζω, προσθέτω μια πρέζα ζάχαρη και τα σοτάρω μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρώμα απ' έξω. Τα σβήνω με λίγο λευκό κρασί, προσθέτω ρίγανη και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
  3. Σερβίρω το γιουβέτσι ζεστό, μαζί με ντοματίνια και, αν θέλω, με τριμμένο τυρί της επιλογής μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου