Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
















Το χταπόδι στιφάδο είναι μία κλασική παραδοσιακή ελληνική συνταγή που φτιάχνεται πρακτικά παντού. Από την Κρήτη έως το Άγιο Όρος! Κατά την προσωπική μας άποψη είναι ένα από τα νοστιμότερα ελληνικά φαγητά! Και η δική μας εκδοχή είναι εύκολη σε βαθμό... εξευτελιστικό! Παλιότερα τη φτιάχναμε στην κατσαρόλα, αλλά η χρήση της γάστρας μας απαλλάσσει εντελώς από το άγχος να ελέγξουμε, να ανακατέψουμε και γενικώς να "σκοτιστούμε" με το μαγείρεμα... Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε κανένα ουζάκι με μεζέ μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι που θα μας ειδοποιεί ότι φαγητό είναι έτοιμο!

Υλικά:
  • 1 χταπόδι
  • 800 gr. κρεμμύδια στιφάδου
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 2/3 φλ. μαυροδάφνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 1,5 κ.σ. μαντζουράνα
  • Μπαχάρι σε κόκκους
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετώ ολόκληρο το χταπόδι μαζί με όλα τα άλλα υλικά σε γάστρα. Τα ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 2,5 ώρες περίπου.

3 σχόλια:

  1. το μαγειρεψα χθες για φιλους και το συνοδεψα με πιλαφι. κ α τ α π λ η κ τ ι κ ο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα! Ευχαριστούμε πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Να σας ρωτήσω. Νερό δεν χρειάζεται να προθέσουμε καθόλου στη γάστρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή